26 Kas 2022

ASMÜD Moskova Bölgesinin Yatırım Potansiyeli Tanıtım Etkinliğindeydi

Türkiye - Rusya Diyalog Birliği, Moskova bölgesi ile ülkemiz arasındaki iş diyaloğunu geliştirmek üzere 25 Kasım 2022 tarihinde İstanbul’da Moskova bölgesinin yatırım potansiyeli hakkında bir tanıtım etkinliği düzenlemiştir. ASMÜD’ün de davetli olarak katıldığı etkinlikte Moskova Bölgesi Uluslararası İlişkiler, Sanayi ve Yatırımlardan Sorumlu Vali Yardımcısı Ekaterina Anatolievna Zinovieva ile Yatırım, Sanayi ve Bilim Bakanı Yardımcısı Adil Tavilevich Gantsoy tarafından Moskova bölgesinin genel tanıtımı yapılarak, yatırım potansiyeli ve iş fırsatları hakkında bilgiler verilmiştir.

Toplantıda 2022 yılının ilk 9 ayında Türkiye’nin Rusya ile ihracatının 5,7 Milyar USD, ithalatının ise 44,6 milyar USD olduğu belirtilmiştir. 25 milyon toplam nüfus, 44.340 km2 alana sahip olan Moskova Bölgesinin altyapı yatırımlarının Rusya tüketici pazarının üçte biri olduğu ve tüketim hacminin 600 Milyar USD olduğu, bu bölgede 73 sanayi sitesi ile 1500 den fazla 1500 işyerinin bulunduğu ve 15 milyar USD’den daha fazla yatırım yapıldığı açıklandı.

Yatırım imkanları fazla olan bölgede Türk yatırımcılara Rus firmalarına tanınan eşit şartlar ve uygun destek fonlarına erişim imkanı sağladığı ifade edilmiştir. Makine İmalat Sektöründe inşaat ekipmanı satış hacminin yüksek olduğu belirtilerek, makine sektöründe yabancı ekipmanların payı % 77 olarak vurgulandı.

Yol inşaat hacmi açısından Moskova’nın Rusya bölgesinde üçüncü sırada yer aldığı ve 2022 yılında biri yol olmak üzere 2,8 Milyar USD tutarında beş büyük inşaat projesi başlatıldığı belirtildi. Özel ekonomik bölge (ÖEB) yatırımlarında sağlanan vergi avantajları yandaki tablolarla açıklandı.

Sanayi Destekleri kapsamında yeni üretime: 7 yıla kadar, maksimum 8,5 milyar USD’lik kredi ile kredinin %5’i oranında yıllık devlet desteği sağlandığı ifade edildi.

Sunumda Rusya’nın yeni ticaret rotasının aşağıdaki haritada gösterildiği şekilde yapılandığı belirtildi.


Diğer haberler için tıklayınız..

Powered by Sisyön